12 grudzień 2018

Po co uprawia się piwonie?

Piwonie pięknie wyglądają i ładnie pachną (fot. fotolia.com)

 

Już od tysięcy lat piwonie uprawia się nie tylko dla ich przepięknych, pachnących kwiatów, ale też w celach leczniczych oraz dekoracyjnych jako ozdobny dodatek do potraw. Mało kto wie, że z aromatycznych płatków tej rośliny wytwarza się smaczne konfitury. Dodaje się je też do sałatek oraz przyozdabia nimi desery.

 

Ojczyzną piwonii są północno-zachodnie Chiny. Kwiaty najpiękniejszych odmian osiągają nawet ćwierć metra średnicy i wydzielają oszałamiającą woń. Rośliny są symbolem szczęścia i witalności. Korzenie stosuje się w tradycyjnej medycynie chińskiej jako eliksir przedłużający młodość i urodę.

Ponoć właściwości lecznicze piwonii odkrył grecki bóg uzdrowiciel – Peon. Łacińska nazwa rośliny to „Paeonia officinalis” (piwonia lekarska), a jej zamienna nazwa to właśnie peonia. W niektórych krajach piwonia nazywana jest kwiatem świętego Jerzego lub różą zielonoświątkową.

Roślina działa przeciwskurczowo, poprawia trawienie i uspokaja. Stosowana jest w postaci naparów, nalewek i odwarów w chorobach przewodu pokarmowego, stanach pobudzenia i nadmiernej nerwowości, dolegliwościach ze strony górnych dróg układuoddechowego. Stosowana zewnętrznie leczy atopowe zapalenie skóry oraz bóle reumatyczne.

 

Właściwości lecznicze wykazują zarówno kwiaty, jak i korzeń:

  • kwiaty – działają moczopędnie, poprawiają krążenie krwi, stosowane są przy chorobie wieńcowej, działają rozkurczowo, uspokajająco, przeciwalergicznie.

  • korzeń  działa uspokajająco, przeciwbólowo, moczopędnie, rozkurczowo; poprawia trawienie i ogólną odporność organizmu; stosowany jest przy leczeniu padaczki, reumatyzmu, hemoroidów, zaparć; łagodzi bóle miesiączkowe, atopowe zapalenie skóry i inne wypryski.

 

Ciekawostki:

  • starożytności piwonia uważana była za roślinę boską, która mogła przegonić złe duchy i uchronić przed nocnymi koszmarami.

  • Nasion używano jako przyprawy. Nalewka  ze sproszkowanego korzenia była zalecana przy dolegliwościach wątroby. Uważano, że przynosi ulgę przy skurczach i konwulsjach. Podawano ją również kobietom w połogu.

  • Od zawsze postrzegana jest jako kwiat królewski, symbolizujący radość, bogactwo i zdrowie.

  • Cesarz chiński i znawca ziół Shen Nung ok. 3000 lat p.n.e zaliczył piwonię lekarską do roślin leczących ciężkie choroby i przywracających życie. 

  • W USA płatki rośliny są przysmakiem. Dodaje się je do tortów i sałatek. Można ucierać je na surowo z cukrem lub robić z nich aromatyczne konfitury.

  • Obecnie w Chinach piwonia stosowana jest jako roślina lecznicza m.in. w przypadku chorób nowotworowych.

  • Peonia to ulubiony kwiat Japończyków.

  • Symbolizuje Indianę - jeden ze stanów USA. W ten sposób zastąpiła w 1957 roku inny okazały kwiat - Cynię.

  • Piwonia potocznie nazywana jest różą bez kolców.

  • W mowie kwiatów symblizuje dobrobyt i afektację,czyli przesadę w okazywaniu uczuć i wyrażaniu myśli. 

  • Przekazuje również komunikat: „rozchmurz się i nabierz pewności siebie”.

  • Piwonia biała wyraża egzaltację, a purpurowa hańbę.

 


Magdalena Gryczke

PrzyjaznyWroclaw.pl

Share

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Ostatnie komentarze

Partnerzy